Články
Darování_knih

Novinky a zajímavosti ze světa gramotnosti – únor

AutorEliška
Publikováno23.02.2017

Víte, co je 14. února za den? Už jste slyšeli o čtenářské výzvě a které knihy patří mezi 50 nejčtenějších knih za rok 2016?

Už jste slyšeli o čtenářské výzvě? My ze Světa gramotnosti jsme se do ní letos zapojily. Jak se nám to daří, můžete sledovat na blogu. Zkusíme vás seznámit s našimi dojmy z knížek, jejich výběrem, ale i se zajímavostmi nebo tipy, na které narazíme. Aktuálně si třeba můžete přečíst, jaké starosti naší kolegyni Janě přidělal silný příběh z pera Khaleda Hosseiniho. Anebo o které knížce Eliška řekla, že „se u ní budete smát a budete brečet a až jí dočtete, nějakou chvíli ve vás zůstane hřejivý pocit, že navzdory všemu hroznému, co se vám někdy děje, to všechno může dobře dopadnout“. Nechcete se k výzvě také přidat? Budeme rádi, když nás v tom nenecháte!

Co jste přečetli v roce 2016? Najdete svého favorita mezi 50 nejčtenějšími knihami roku 2016 podle webu www.databazeknih.cz?

Pořád se taky snažíme zlepšovat a posouvat dál Svět gramotnosti tak, aby se vám líbil a plnil vaše očekávání. Už jste vyzkoušeli náš testík nebo některý z materiálů? Využíváte kalendář akcí nebo články pro inspiraci? Dejte nám, prosím, vědět, co můžeme zlepšit, nebo jak se vám to líbilo – je to jen pár kliků.

Dají se rozvíjet čtenářské dovednosti i v „nečeštinářských“ hodinách? Inspirujte se naší zkušeností a využijte jedné z metod kritického myšlení třeba v biologii. Hraní rolí totiž na děti funguje. Dozvědí se třeba o včelách medonosných jiným způsobem, a protože je to baví, zapamatují si daleko víc, než kdyby si četly kapitolu v učebnici. Chcete vědět jak?

Patříte mezi kreativní tvořivce? Do konce února probíhá Trapsavecliterární soutěž pro všechny. Pokud rádi píšete příběhy nebo básně o přírodě a toulání se v ní, využijte příležitosti se přihlásit.

14. února je Mezinárodní den darování knih. Ideální příležitost uspořádat u vás ve škole třeba sbírku nevyužívaných knížek, které ještě mohou někomu udělat radost, co myslíte?

Taky se blíží březen – měsíc čtenářů, už tradičně spojený s množstvím knižních a čtenářských akcí. Nebojte, všechno sledujeme a přidáme do kalendáře další tipy, kam můžete i se svými malými čtenáři zajít. Už se připravujete na Noc s Andersenem (31. 3.)? Nenecháme vás v tom samotné. Na našem webu najdete nápady, tipy i inspiraci, co s dětmi podniknout.

Tipy z článků:
Jedna škola, jedna kniha
Škola uspořádala akci společného čtení, kdy všichni rodiče i děti četli ve stejném čase konkrétní kapitolu stejné knihy. Denně byla pak vyhlášena otázka ke knížce. Více na našem webu.

„Šest minut s knihou vám může snížit stresovou hladinu až o 68 %.“ Čím to je, si můžete přečíst v článku.

To a mnohem více na www.svetgramotnosti.cz

Pro hodnocení musíte být přihlášeni.

1 komentář

 

Chcete diskutovat? Stačí se jen přihlásit.

Martina
21.02.2017
0
Vymýšlení různých akcí do hodin je docela fuška, tak vaše tipy docela využiju. Rozhlásila jsem mezi kamarády Výzvu 2017, uvidíme, kdo se chytí. Každopádně dík.

Nejčtenější články

Newsletter #1 - Pětilístek a Diamant

Rádi bychom vás podpořili ve vaší snaze rozvíjet u žáků čtenářskou a matematickou...

23.05.2019

Newsletter #2 - Grafické organizéry

Dnes vám blíže představíme grafické organizéry (též jen organizéry). Proč grafické organizéry používat?...

21.06.2019

7 čtenářských technik, které stojí za to vyzkoušet – díl 1.

Hledáte tipy na čtenářské aktivity, které vám pomohou s rozvojem čtenářské gramotnosti? Máme pro...

07.08.2018