Články
Stingl_obalka

Novinky a zajímavosti ze světa gramotnosti - březen

AutorEliška Sovová
Publikováno13.03.2017
Zatím nehodnoceno.

Máme březen – měsíc čtenářů. Už jste si vybrali, na jakou čtenářskou akci vyrazíte?

Nedávno proběhlo předávání filmových cen Oscar. I pokud nepatříte mezi filmové nadšence, mohly vás některé příběhy oslovit už dříve svou knižní předlohou. Kiplingovy Knihy džunglí nejspíš znáte, ale zaznamenali jste třeba titul Fredrika Backmana Muž jménem Ove (2014) nebo román Šúsaku Endóa Mlčení (1987), jejichž filmová zpracování se mezi nominovanými letos také vyskytla?

Web se rozrostl o další články. Dočtete se třeba o tom, jak naučit žáky správně se ptát nebo co jsou to knížky se soundtrackem. Podívejte se taky na blogknize, která vás nadchne svým zpracováním, a zároveň jí můžete prakticky využít v rámci výuky mnoha předmětů.

Čtenářská výzva má za sebou první dva měsíce a i my poctivě čteme a vybíráme knížky, které by nám zapadaly do jejího zadání. Zatím se zapojilo 7 500 čtenářů, kteří už v rámci výzvy přečetli téměř 27 tisíc knih. To je pěkné číslo, no ne? Mezi zatím nejčtenějšími knihami se objevují jak čeští autoři (například Patrik Hartl, Evžen Boček se svými Aristokratkami, nechybí ani Bábovky Radky Třeštíkové), tak zahraniční: z nich vede J. K. Rowling, bestseller Pauly Hawkins Dívka ve vlaku nebo držitel Pullitzerovy ceny Anthony Doerr s románem Jsou světla, která nevidíme. Ani oblíbená severská literatura nechybí díky knihám Samuela Bjorka. Stále ještě není pozdě se k výzvě a k nám přidat.

Tip: Co takhle uspořádat čtenářskou výzvu v rámci třídy, školy nebo klubu?

Kupujete si e-knihy? Svaz českých knihovníků a nakladatelů vydává za každý měsíc žebříček nejprodávanějších e-knih, kde se můžete inspirovat. Kromě toho se v březnovém vydání magazínu Perpetuum dočtete mnoho zajímavostí o e-knihách a nabídce e-knihovny, kterou určitě oceníte vy (ať už jste rodič nebo učitel) i vaše děti. Co třeba povinná četba v elektronickém formátu nebo hudební databáze se speciální Grammy edicí?

Březnové Perpetuum bude totiž celé věnované gramotnostem. Přímo pro vás, kteří se zajímáte o čtenářskou gramotnost, jsme připravili sérii článků plných tipů. Prostřední dvojstrana pak bude zábavnou formou věnovaná tomu, kde hledat inspiraci a jak dopřát sobě i svým malým čtenářům nové čtenářské zážitky.

 

 

A když už mluvíme o zážitcích – máme pro vás nové čtenářské karty na hraní rolí s názvem Čtení se zážitkem. Tahle pomůcka vám ušetří spoustu času: stačí, když vyberete text, s kterým chcete v hodině pracovat, a rozdáte dětem karty. Všechny pokyny včetně rozdělení do skupin jsou přímo na kartě. Koho by nebavilo stát se na chvíli novinářem, ilustrátorem nebo moderátorem?

 

Pokud si chcete zahrát, popovídat nebo něco přečíst přímo s námi, můžete nás potkat osobně:

  • v sobotu 11. 3. (10:00) v MKP Bohnice na hudebně dramatické dílně na motivy Trnkovy Zahrady
  • ve čtvrtek 30. 3. (18:00) ve Scio na kurzu Čteme s dětmi od Education Republic.
  • v pátek 28. 4. v MKP Smíchov na dílně pro učitele nakladatelství Meander
  • ve čtvrtek 25. 5. (10:00) na veletrhu Svět knihy na Výstavišti v Holešovicích

Rádi vás ale uvidíme kdykoliv, takže nám napište kdy a kde nebo se stavte přímo u nás v Karlíně.

 

PS: Pokud jste to ještě nestihli, stále nás můžete hodnotit.

Pro hodnocení musíte být přihlášeni.

0 komentářů

 

Chcete diskutovat? Stačí se jen přihlásit.

Bez komentáře. Buďte první.

Nejčtenější články

Newsletter #1 - Pětilístek a Diamant

Rádi bychom vás podpořili ve vaší snaze rozvíjet u žáků čtenářskou a matematickou...

23.05.2019

Newsletter #2 - Grafické organizéry

Dnes vám blíže představíme grafické organizéry (též jen organizéry). Proč grafické organizéry používat?...

21.06.2019

7 čtenářských technik, které stojí za to vyzkoušet – díl 1.

Hledáte tipy na čtenářské aktivity, které vám pomohou s rozvojem čtenářské gramotnosti? Máme pro...

07.08.2018