Články
Rýmování není ztráta času

Rýmování není ztráta času

AutorScio
Publikováno22.11.2016
Zatím nehodnoceno.

Výzkumy potvrzují přínos rýmování pro paměť, kognitivní dovednosti a pro vývoj čtenářské gramotnosti.

Ačkoli by se mohlo zdát, že opakování dětských říkaček je jen hezká zábava, výsledky studií posledních desetiletí dokazují, že vnímání a tvorba rýmů je u předškolních dětí významným prediktorem pozdějšího čtenářského vývoje. Rým totiž vyžaduje rozpoznání foneticky stejných koncovek a fonetika je základem pro učení čtení.

Rýmovačky jsou pro děti základním vzorcem, který zlepšuje jejich paměťové schopnosti (rýmy si podle studie dokáží zapamatovat i plody ve třetím trimestru těhotenství matky), a protože většinou obsahují příběh se základní strukturou, napomáhají dětem pochopit příčinné vztahy a rozvíjet sekvenční myšlení.

Pozitivní dopad má však rýmování zejména na pozdější vývoj čtenářských dovedností. Už od osmdesátých let je prokázána souvislost rýmování a čtení – děti, kterým jde dobře rýmování, jsou později také dobří čtenáři. Knihy říkanek jsou pro děti většinou prvním setkáním se světem čtení a odhalují jim zákonitosti fonetiky a slovní skladby. Dítě recitující „houpy, houpy, kočka snědla kroupy, kocour hrách na kamnách“ se učí, že „oupy“ nebo „ách“ jsou společné části slov vytvářející rým.

Tato schopnost jim umožňuje podle fonetické podobnosti rozkládat na části také nová slova a tím jim později ulehčuje čtení. Nadto básničky děti učí rytmus, spád, intonaci, rozvíjí slovní zásobu, přináší sebedůvěru při zapamatování si jednoduchých rýmů a společné učení básniček podporuje sociální a emocionální vazby.

zdroj
Pro hodnocení musíte být přihlášeni.

0 komentářů

 

Chcete diskutovat? Stačí se jen přihlásit.

Bez komentáře. Buďte první.

Nejčtenější články

Newsletter #1 - Pětilístek a Diamant

Rádi bychom vás podpořili ve vaší snaze rozvíjet u žáků čtenářskou a matematickou...

23.05.2019

Newsletter #2 - Grafické organizéry

Dnes vám blíže představíme grafické organizéry (též jen organizéry). Proč grafické organizéry používat?...

21.06.2019

7 čtenářských technik, které stojí za to vyzkoušet – díl 1.

Hledáte tipy na čtenářské aktivity, které vám pomohou s rozvojem čtenářské gramotnosti? Máme pro...

07.08.2018