Články
Abaku k článku

Představujeme Abaku

AutorPetra Glombová
Publikováno17.12.2018
Zatím nehodnoceno.

Abaku podporuje přirozenou hravost a pomáhá rozvíjet matematické dovednosti. Nenaučí řešit rovnice, nenaučí konstruovat geometrické úlohy, ale dokonale zafixuje počtářské dovednosti. Nahradí dril hrou tak přirozeně, že si dítě žádný dril neuvědomí.

Abaku je nová výchovně-vzdělávací metoda, která zábavnou formou mění způsob vnímání matematiky a zvládání základních matematických dovedností u dětí. Nejde o nástroj k určování matematicky zdatných jedinců, ale o nástroj, který může učinit každé dítě matematicky zdatným, nezávisle na jeho současných matematických dovednostech.Učí počítat v oboru přirozených čísel a umožňuje získat takové dovednosti, že další navazující znalosti přicházejí zcela hladce. 

Abaku je však i hra, resp. jméno hry vzešlé z metodiky Abaku. Abaku v zásadě připomíná Scrabble. Hráč, který je na řadě, má za úkol umístit kameny ze svého zásobníku na hrací plochu, za což získává určitý počet bodů. Tím však podobnost se Scrabblem končí. Na kamenech Abaku totiž nejsou písmena, ale číslice, které řadíme k již umístěným kamenům tak, aby vytvořily matematický příklad. Každý takto vytvořený příklad v sobě může obsahovat i další příklady. Například přiřazením čísel 2, 3 a 4 ke kameni s číslem 1 vytvoříme početní příklad 12 : 3 = 4, ale také 1 + 2 = 3. Téměř nekonečný počet kombinací a variant a prozíravé používání bonusových políček vede hráče k přemýšlení o tom, jak umístit své kameny. Abaku se tak stává komplexní hrou, kombinující strategii, logiku a výuku v jednom, a jen málokdy se stává nudnou.

Abaku hrají děti, rodiče i senioři či celé školy v rámci republikové ligy. Abaku můžete hrát individuálně či s dalšími hráči, k dispozici je desková - papírová i elektronická verze.

Více na http://abaku.org/cs/

Pro hodnocení musíte být přihlášeni.

0 komentářů

 

Chcete diskutovat? Stačí se jen přihlásit.

Bez komentáře. Buďte první.

Nejčtenější články

Matematika v reálném světě: 6 každodenních příkladů

Když se pozorně rozhlédnete kolem sebe, zjistíte, že matematika na vás číhá i na celkem nepravděpodobných...

03.12.2018

Představujeme Abaku

Abaku podporuje přirozenou hravost a pomáhá rozvíjet matematické dovednosti. Nenaučí řešit rovnice,...

17.12.2018

Vymezení matematické gramotnosti

Matematická gramotnost, co to vlastně znamená? Víme, že je potřeba, že je žádoucí ji rozvíjet, dokonce...

03.12.2018