Články
Inspirativní knihovny

Inspirativní knihovny z celého světa

AutorJindra Plamitzerová
Publikováno22.10.2018

Plánujete modernizaci vaší školní knihovny? Pojďte se s námi podívat do inspirativních zahraničních škol, ve kterých se povedlo vytvořit krásné netradiční prostory, v nichž trávit čas (nejen) s knížkami musí být jednoduše radost a silný zážitek. A některé jsou opravdu skoro až nepředstavitelné…

Do budování školních knihoven se spolu se školami zapojují čím dál tím více i další partneři - někteří pomáhají projekt spolufinancovat, jiní  nabízí své kow-how a vytvářejí například architektonické návrhy. Řada z těchto projektů je zaměřena na podporu dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí.

Fantazie architektů jde ruku v ruce s fantazií čtenářského světa: v Cornwalu (Nansole academy, Cornwall)  najdete knihovnu inspirovanou světem hobitů a ocitnete se zde přímo v hobití zahradě s vodopádem i hobitím domkem; v knihovně v Surey (Cordwalles junior school, Surrey) se čtenáři přenesou do kouzelného lesa, ve škole ve městě Northampton se prostory knihovny v čase průběžně proměňují (Duston school, Northampton); ve škole ve městě Saffron Walden je prostor knihovny soustředěn kolem ústředního Stromu znalostí (Dame Bradbury’s school, Saffron Walden).

Tyto a  mnohé další inspirativní projekty najdete na https://www.theguardian.com/teacher-network/gallery/2015/jan/08/school-libraries-world-books-gallery.

Pro hodnocení musíte být přihlášeni.

0 komentářů

 

Chcete diskutovat? Stačí se jen přihlásit.

Bez komentáře. Buďte první.

Nejčtenější články

Newsletter #1 - Pětilístek a Diamant

Rádi bychom vás podpořili ve vaší snaze rozvíjet u žáků čtenářskou a matematickou...

23.05.2019

Newsletter #2 - Grafické organizéry

Dnes vám blíže představíme grafické organizéry (též jen organizéry). Proč grafické organizéry používat?...

21.06.2019

7 čtenářských technik, které stojí za to vyzkoušet – díl 1.

Hledáte tipy na čtenářské aktivity, které vám pomohou s rozvojem čtenářské gramotnosti? Máme pro...

07.08.2018