Články
Knihovna

Ať už potřebujete vědět cokoli, (e-)knihovna zná odpověď

AutorEliška Sovová
Publikováno30.05.2017

Říkáte si někdy, že byste si o něčem rádi přečetli více do hloubky a že vám běžná česká média nestačí nebo neposkytují uspokojivé odpovědi? Sháníte rešerše nebo se chcete podívat na záznam baletu či opery? Zajímá vás, jak se političtí žurnalisté staví k americkým prezidentským volbám, co se píše o nejnovější hře na Broadwayi nebo se chcete podívat na plán Velké Prahy a okolí z roku 1938? V Městské knihovně v Praze (MKP) naleznete vše, co hledáte (a ani nemusíte být z Prahy).

Od počáteční digitalizace knih se MKP posunula o pořádný kus kupředu. „Fond e-knih (elektronických knih) Městské knihovny v Praze se stále rozrůstá – za poslední dva roky se počet titulů zdvojnásobil na současných 876. Ročně u nás v rámci MKP proběhne asi milion stažení e-knih a na českém trhu se jich prodá asi 500 tisíc,“ uvádí Vojtěch Vojtíšek, projektový manažer e-knihovny v MKP. Přehled všech e-knih MKP: https://goo.gl/sHmsBv.

Dnes již knihovna disponuje i velmi širokou škálou elektronických služeb, které můžete využívat v klidu odkudkoliv. Takzvaná e-knihovna už nejsou jen e-knihy, ale hlavně množství elektronických informačních zdrojů a multioborových databází s otevřeným přístupem: jedná se především o tituly z oblasti výzkumu medicíny, chemie, ale také filmu, fyziky, hudby a mnohých dalších. Tak například – v elektronické hudební knihovně se najde snad každý posluchač jazzu či vážné hudby, články pak můžete vyhledávat i v ověřených databázích EBSCO nebo ProQuest. Postačí vám k tomu být registrovaným čtenářem knihovny. Přehled všech dostupných zdrojů v MKP, včetně vybraných volně přístupných: https://www.mlp.cz/cz/projekty/e-knihovna/e-zdroje/.

MKP má dokonce nejstarší hudební oddělení v Evropě, kde si můžete vyhledat specifická provedení skladeb například s vaším oblíbeným orchestrem, proslulým dirigentem, nebo z vámi vybraného roku.

Pojďme se společně podívat, co dalšího MKP nabízí a mohlo by se vám hodit.

Česká a světová literatura jinak

www.skolnicetba.cz

Máte-li doma školou povinného potomka nebo jste třeba pedagog, pak určitě oceníte www.skolnicetba.cz, kde najdete desítky knih ke stažení. Zkrátka klasika moderní formou, která osloví mladou generaci častokrát více než standardní formy, s nimiž se setkává ve škole. A nezapomeňte se podívat do sekce Čtení pod lavicí – dozvíte se tu spoustu zajímavých věcí ke konkrétním titulům. Navíc získáte tipy na komiksové verze, filmová zpracování nebo třeba fanouškovské weby.

Tematické webové projekty MKP

https://www.mlp.cz/cz/projekty/on-line-projekty/

Na této stránce naleznete šikovnými knihovníky zpracované projekty se všemi elektronickými dokumenty k tématu na jednom místě. Zajímají vás staré recepty, jste kutil nebo se chcete podívat, jak se dříve zdobil vánoční stromeček? Tak to se určitě podívejte na projekt Domácí rádci, kde nechybí ke stažení klasická kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové nebo Průvodce Prahou s mistrem stolování a společenského chování Stanislavem Guthem-Jarkovským.

Praha v knihovně

www.prahavknihovne.cz

A když už mluvíme o Praze: MKP více jak sto let shromažďuje knihy a další materiály o Praze a zpřístupňuje je nejen v papírové, ale v posledních letech také digitální podobě. Interaktivní mapa Praha v knihovně umožňuje jednoduše najít knihy, ve kterých se píše o vaší ulici, čtvrti, domě nebo konkrétním zajímavém místě v Praze. Díky propojení mapy s katalogem knihovny je možné stovky knih rovnou číst on-line, zařadit si tituly do čtenářských seznamů nebo je rezervovat a půjčit si domů.

Hudba z celého světa na jednom místě

https://www.mlp.cz/cz/projekty/e-knihovna/e-zdroje/#HUDBA

Zajímá vás hudba? V rámci registrace v knihovně máte přístup do 7 hudebních databází. Tak například Naxos Music Library a Naxos Music Library Jazz obsahují přes 1 milion streamovaných skladeb, množství informací o umělcích, skladatelích, kolekce blues, jazzu, klasické hudby, historické či čínské hudby. V Naxos Video Library naleznete videozáznamy oper, baletů či zkoušek divadelních představení. Velké i malé příběhy, rozhlasové a divadelní hry včetně nahrávek pro vylepšení jazykových dovedností nabízí Naxos Spoken Word Library. Vstoupit můžete on-line, jednotlivé databáze jsou k dispozici na stránce E-zdroje, stačí se přihlásit do čtenářského konta číslem průkazu nebo přezdívkou.

A to není zdaleka vše. Knihovny už nejsou pouze místem, kam si chodíte půjčovat knihy. Najděte si chvíli a projděte si stránky Městské knihovny v Praze. Zjistíte, že cesta za poznáním nikdy nebyla jednodušší. Více na https://www.mlp.cz/.

 

Vyšlo 24. 4. v magazínu Perpetuum:

https://goo.gl/ADjX50
Pro hodnocení musíte být přihlášeni.

0 komentářů

 

Chcete diskutovat? Stačí se jen přihlásit.

Bez komentáře. Buďte první.

Nejčtenější články

Newsletter #1 - Pětilístek a Diamant

Rádi bychom vás podpořili ve vaší snaze rozvíjet u žáků čtenářskou a matematickou...

23.05.2019

Newsletter #2 - Grafické organizéry

Dnes vám blíže představíme grafické organizéry (též jen organizéry). Proč grafické organizéry používat?...

21.06.2019

7 čtenářských technik, které stojí za to vyzkoušet – díl 1.

Hledáte tipy na čtenářské aktivity, které vám pomohou s rozvojem čtenářské gramotnosti? Máme pro...

07.08.2018