Články
Paradox zvyšování čtenářské gramotnosti

Paradox zvyšování čtenářské gramotnosti

AutorScio
Publikováno20.10.2016
Zatím nehodnoceno.

Při snahách o zvyšování čtenářské gramotnosti by se nemělo zapomínat na obecné akademické znalosti z jiných oborů, které pomáhají porozumět textům.

K rozvoji čtenářské gramotnosti je třeba prohlubovat znalosti i v jiných předmětech, než jsou jen hodiny čtení, analyzuje server Education Week.

Američtí politikové se v reakci na zhoršené výsledky v testech čtenářských dovedností snaží o zvýšení hodinové dotace čtení, což ale omezuje čas věnovaný přírodním nebo humanitním vědám. To přináší paradox – snaha zvýšit čtenářskou gramotnost ji v dlouhodobém měřítku sníží, zejména kvůli nedostatku slovní zásoby.

Pochopení textu není samostatná dovednost jako jízda na kole nebo házení míčem, vychází nejen ze schopnosti přečíst text, ale také ze znalostí z nejrůznějších oborů. Zdatní čtenáři vědí alespoň něco o celé škále témat, a potřebují proto kvalitní výuku nejen ve čtení, ale také ve vědách a umění.

Nový federální školský zákon umožňuje školám posílit rozvoj širokých akademických znalostí studentů, což by mělo přinést zvýšení čtenářské gramotnosti studentů, zejména u dětí ze znevýhodněných prostředí. Chápání textu je propojeno s šíří slovní zásoby a obecných znalostí – a mezera v čtenářské gramotnosti mezi běžnými a znevýhodněnými dětmi začíná už v předškolním vzdělávání, ve kterém jsou děti běžně denně vystavovány mnoha novým slovům, zážitkům i poznáním, zatímco děti ve znevýhodněných oblastech tyto možnosti nemají, jejich znalosti jsou omezené a slovní zásoba se zvyšuje mnohonásobně pomaleji. 

zdroj
Pro hodnocení musíte být přihlášeni.

0 komentářů

 

Chcete diskutovat? Stačí se jen přihlásit.

Bez komentáře. Buďte první.

Nejčtenější články

Newsletter #1 - Pětilístek a Diamant

Rádi bychom vás podpořili ve vaší snaze rozvíjet u žáků čtenářskou a matematickou...

23.05.2019

Newsletter #2 - Grafické organizéry

Dnes vám blíže představíme grafické organizéry (též jen organizéry). Proč grafické organizéry používat?...

21.06.2019

7 čtenářských technik, které stojí za to vyzkoušet – díl 1.

Hledáte tipy na čtenářské aktivity, které vám pomohou s rozvojem čtenářské gramotnosti? Máme pro...

07.08.2018