Články
techniky čtení

Ke čtenářské autonomii patří i volba vhodné techniky čtení

AutorJindra Plamitzerová
Publikováno27.03.2019
Zatím nehodnoceno.

K vyspělé čtenářské gramotnosti patří i schopnost volby té techniky čtení, která nejlépe vyhovuje záměrům a cílům, jež s konkrétním textem máme. Potřebujeme zjistit hlavní myšlenky textu? Máme dostatek času na četbu studijního textu? Musíme zjistit podrobné informace a uvědomovat si důležité souvislosti?

Většina žáků a studentů o rozdílných technikách čtení, které jim mohou s efektivitou studia i zvládáním konkrétních úkolů  významně pomáhat, nemá ani potuchy. Při učení se obvykle pustí do čtení textu svým navyklým způsobem a podle svých individuálních schopností se dopracují k nějakému výsledku zadaného úkolu. Přitom využívat různé techniky čtení se mohou jednoduše naučit. Se zvládnutím a  nácvikem jim mohou (a mají) pomoci učitelé ve školách a nemusejí to být jen učitelé českého jazyka, ale kteréhokoliv odborného předmětu, kde se pracuje s textem.

Podrobněji se o technikách čtení můžete dočíst na webu https://www.howtolearn.com v článku  Karla McDonalda. Ten se zabývá základními technikami čtení: metodami skimming a scanning, intenzivním čtením a extenzivním čtením.

V čem se jednotlivé techniky podle autora článku liší a k čemu jsou vhodné?

Skimming
Při skimmingu se zaměřujeme na hledání hlavní myšlenky, podstaty sdělení. Skimming může pomoci zjistit, o čem text je na nejzákladnější úrovni. Obvykle skimming využíváme při čtení článků v časopisech nebo novinách, s jeho pomocí se tak rychle orientujeme a vybíráme ty texty, které chceme číst podrobněji. Při důkladném tréninku této metody je možné dosáhnout rychlosti až 700 slov za minutu. Porozumění je samozřejmě velmi nízké a chápání celkového obsahu je povrchní.

Scanning  
Představte si návštěvu historického města. V ruce máte průvodce. Pravděpodobně byste si prostě jen prohlédli průvodce a zjistili, které pamětihodnosti byste chtěli navštívit. Skenování znamená, že se vaše oči rychle dotýkají vět a hledají jednoduchou informaci. Zajímavé je, že výzkumy dospěly k závěru, že čtení z obrazovky počítače ve skutečnosti efektivnímu skenování brání; čtení z papíru je tedy mnohem rychlému porozumění textům příznivější. Někteří studenti někdy přehlížejí ilustrace. Ty by ale měly být součástí skenování. Zvláštní pozornost je třeba věnovat také úvodu a závěru.

Intenzivní čtení 
Při intenzivním čtení je třeba mít na paměti jasné cíle. Pamatujte, že čtení bude mnohem časově náročnější než scanning nebo skimming. Pokud potřebujete popsat chronologii událostí v dlouhé pasáži, budete ji muset intenzivně číst. Tento typ čtení je velmi prospěšný pro studenty jazyků, protože jim pomáhá porozumět slovní zásobě odvozením významu slov z kontextu. Navíc pomáhá při uchovávání informací po dlouhou dobu a znalosti vyplývající z intenzivního čtení přetrvávají ve vaší dlouhodobé paměti.

To je jeden z důvodů, proč čtení velkého množství informací těsně před zkouškou moc dobře nefunguje. Studenti v tomto případě nepoužívají žádný typ čtecího procesu efektivně, obzvláště zanedbávají intenzivní čtení. Na odpovědi si při zkoušce sice vzpomenou, ale pravděpodobně brzy všechno zapomenou.

Extenzivní čtení 
Tato technika čtení zahrnuje hlavně čtení pro potěšení. Vzhledem k tomu, že je při tomto čtení výrazně zastoupen prvek požitku, je nepravděpodobné, že studenti jej použijí ke čtení textu, který se jim nelíbí. Nebo je-li text obtížný a zastavujete se každých pár minut, abyste zjistili, co je řečeno, nebo hledáte nová slova ve slovníku, přerušujete svou koncentraci a rozptylujete své myšlenky. Pro čtení takových textů je technika běžného čtení rovněž nevhodná.

Pro hodnocení musíte být přihlášeni.

0 komentářů

 

Chcete diskutovat? Stačí se jen přihlásit.

Bez komentáře. Buďte první.

Nejčtenější články

Newsletter #1 - Pětilístek a Diamant

Rádi bychom vás podpořili ve vaší snaze rozvíjet u žáků čtenářskou a matematickou...

23.05.2019

Newsletter #2 - Grafické organizéry

Dnes vám blíže představíme grafické organizéry (též jen organizéry). Proč grafické organizéry používat?...

21.06.2019

7 čtenářských technik, které stojí za to vyzkoušet – díl 1.

Hledáte tipy na čtenářské aktivity, které vám pomohou s rozvojem čtenářské gramotnosti? Máme pro...

07.08.2018