Články
Stingl_obalka

Stingl Miloslav: biografie cestovatelské legendy

AutorDaniela
Publikováno06.03.2017
tip

Když jsem knížku poprvé uviděla, málem jsem vyskočila nadšením z kůže. :-) Miloslav Stingl je legendární český cestovatel, etnograf a spisovatel a knížka o něm (tedy spíš megakniha) si zaslouží medaili za zpracování.

Velice pečlivě a čtivě ji sepsal Adam Chroust, opatřil ji množstvím podrobných informací, fotografií a detailů. Důležitá je i vizuální podoba biografie a přílohy, které nám čtenářům a milovníkům Stinglových knih odhalují spousty tajemství – prohlížet si můžeme například kopii Stinglova pasu, barevné obrázkové mapy, zkoumat budeme dokumenty a fotografie.

Kniha je rozdělena do částí a velice podrobně mapuje jak cestovatelův život, tak všechny jeho expedice (procestoval 152 zemí) a obsahuje samozřejmě ukázky z jeho jednotlivých knih. Neuvěřitelný životní příběh, vytrvalost, s jakou šel Miloslav Stingl za splněním svého snu, a množství překážek, které musel překonat (exotickým expedicím doba opravdu nepřála) jsou mimořádně inspirující a motivační.

Uvařte si čaj, pohodlně se usaďte, dobrodružná výprava začíná! S Miloslavem se ocitnete uprostřed námořní katastrofy (dobře dopadne, nebojte), budete putovat neobjeveným pralesem v doprovodu tajemných zvuků a hledat indiánský kmen, potýkat se s karibskou krizí, účastnit se supertajné mše afrokubánců Synů leopardů a poznáte vládkyni moří Yemayá, zajdete na karneval, vypravíte se do svatyně na ostrově Bora Bora, budete obdivovat krásu žen na ostrově Samoa…

 

Inspirace do školy:

Stinglův cestovatelský slovník – obsahuje základní slovní zásobu, se kterou lze projet celý svět. Vytvářím si ho už léta a funguje na všech cestách :-) Dětem při jeho tvorbě pomůže odbourat strach při prvních pokusech se domluvit a získat tak pozitivní vztah k cizím jazykům. Tvořit ho můžete s dětmi i při výuce ČJ – například porovnáváním slov v různých jazycích.
 

Výbava cestovatele ve fotografiích osvěží každý projekt zeměpisu či projekty s tematikou přežití, cestování. Až komicky dnes působí výbava, kterou míval Stingl v kufru, ale můžeme si krásně ukázat rozdíly při cestování dříve a dnes. Beseda nějakého současného cestovatele/batůžkáře může hezky projektové diskuse obohatit a motivovat děti k poznávání světa, protože svět vzdělává.


Protože Stingl projel 152 zemí a podnikl 14 cest kolem světa, najdeme inspiraci prakticky do všech hodin zeměpisu. Zajímavé bude určitě propojení s moderními cestovateli, kteří navštěvují stejná místa jako známý etnograf, a jejich společné sledování a porovnávání zážitků s žáky – mezi učiteli je oblíbená např. Dominika na cestě. V monografii najdeme vždy popis cesty, dobové souvislosti, ukázky z knih, obrázkové mapy, fotografie.

 

Na své si přijdou i čistokrevní dějepisáři (celý Stinglův život doprovází detaily z historie psané velice čtivou formou a propojené charismatickým příběhem).


Probudit můžete motivaci k učení se a k realizaci svého snu – příběh pro své děti využijí učitelé i rodiče. Malý Miloslav si už v 5 letech přál mapu a atlas a ve 14 letech už kromě 6 jazyků začal ovládat i kreolštinu. Cestovat ve své době nesměl, tak začínal cestami do Ruska, i tam ale dokázal objevovat zajímavé a nepoznané končiny. Jeho první expedice za medvědy a indiány proběhla dokonce v okolí Děčína! Živoucí důkaz hesla „Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody“ nebo známého „dobrodružství nikde nečíhá, to musíte mít v krvi“.


Další odkazy a informace:

Výuku pak můžeme obohatit knihami, které napsal přímo Miloslav Stingl (mimochodem v biografii si můžete přečíst i dochované torzo prvních literárních pokusů autora – román Stopař). Více např. na http://www.databazeknih.cz/vydane-knihy/miloslav-stingl-727.


CHROUST, Adam. Stingl Miloslav: biografie cestovatelské legendy. V Brně: Jota, 2016. ISBN 978-80-7462-870-2.

tip
Pro hodnocení musíte být přihlášeni.

1 komentář

 

Chcete diskutovat? Stačí se jen přihlásit.

Bára
18.04.2017
0
Tuhle knížku jsem vybrala pro náš projekt Cestování, tak jsem moc zvědavá, jak se bude dětem líbit. Dá se totiž krásně využít mezipředmětově - máme různé nápady, třeba jak stihnout všechny divy světa "po japonsku", tj. za nejkratší dobu, kde sehnat nejlevněji jednotlivé části výbavy do Laponska na výlet na běžkách od srubu ke srubu atd.

Nejčtenější články

Newsletter #1 - Pětilístek a Diamant

Rádi bychom vás podpořili ve vaší snaze rozvíjet u žáků čtenářskou a matematickou...

23.05.2019

Newsletter #2 - Grafické organizéry

Dnes vám blíže představíme grafické organizéry (též jen organizéry). Proč grafické organizéry používat?...

21.06.2019

7 čtenářských technik, které stojí za to vyzkoušet – díl 1.

Hledáte tipy na čtenářské aktivity, které vám pomohou s rozvojem čtenářské gramotnosti? Máme pro...

07.08.2018