Články
Ten, kdo stojí v koutě

Ten, kdo stojí v koutě

AutorEliška
Publikováno04.02.2017

U téhle knížky se budete smát a budete brečet. A až jí dočtete, nějakou chvíli ve vás zůstane hřejivý pocit, že navzdory všemu hroznému, co se vám někdy děje, to všechno může dobře dopadnout.

Jsem ten typ, který když se pro něco nadchne, tak to dělá minimálně na 110 %. Což znamená, že jakmile jsme si s holkami odsouhlasily, že jdeme do čtenářské výzvy, udělala jsem si průzkum a vyrazila do knihovny, kam jsem celá natěšená naběhla v pátek v půl osmé večer :)

Jakým způsobem si vybíráte knížky? Já většinou tak, že mě musí zaujmout obálka a pak první věta. Během pěti sekund víte, jestli to bude stát za to. Tak schválně:

"Když se probudíte v den, o kterém náhodou víte, že je to středa, a všechno kolem připomíná neděli, začnete tušit, že něco není v pořádku."

"Odjakživa jsem věděl, že znám i jiné doby a jiná místa."

"Kdesi daleko v zaostalých a nezmapovaných končinách onoho cípu západního spirálního ramene naší Galaxie, který si rozhodně nemůže dělat nároky na módnost, leží jedno malé, bezvýznamné žluté slunce."

„Její útěk už trval čtyři dny, ztřeštěný, zmatený útěk chodbami a tunely.“

I když tentokrát to bylo trochu jinak. Řekla jsem si, že se nechám inspirovat jinými čtenáři z Databazeknih.cz. A během chvíle měla na seznamu 10 knížek a musela se krotit, aby jich nebylo více. Naštěstí pro mě se v knihovně ukázalo, že mnou vybrané knížky mají na seznamu i ostatní čtenáři, takže jsem si z knihovny odnášela jen pět knížek. Šestou jsem si objednala prostřednictvím meziknihovní výpůjční služby. Pokud vaše knihovny knihu ve svém fondu nemá, půjčí vám ji z jiné knihovny. Během pár dnů je vám tak knížka k dispozici za cca 50 Kč, což je cena poštovného a balného. Tímto způsobem jsem si objednala Ten, kdo stojí v koutě od Stephena Chboskyho. Znáte ji?

Příběh je vyprávěn prostřednictvím dopisů, které hlavní hrdina Charlie, posílá neznámému „příteli“. První dopis napíše 25. srpna 1991: „Milý příteli, píšu ti, protože jedna holka říkala, že umíš naslouchat a máš porozumění a že ses ji na večírku nesnažil dostat do postele, i když jsi měl tu možnost.“ 

S Charliem prožijete jeho první rok na střední škole. Zažijete s ním první lásky, přátelství, samotu, rodinné problémy. Postupně budete odhalovat, proč je Charlie ten, kdo stojí v koutě. A proč je tak zatraceně těžké, to změnit.

Tuhle malou světle zelenou knížku nepustíte z ruky, dokud si nepřečtete poslední dopis z 23. srpna 1992. Mimochodem, byla také zfilmována. Takže až ji přečtete, pusťte si Charlieho malá tajemství a celý příběh prožijte znovu.  

Knihu bych doporučila zhruba od 14 let.   

-----------

Řešení:

  • Den trifidů, John Wyndham
  • Tulák po hvězdách, Jack London
  • Stopařův průvodce po Galaxii, Douglas Adams
  • Nikdykde, Neil Gaiman
Pro hodnocení musíte být přihlášeni.

1 komentář

 

Chcete diskutovat? Stačí se jen přihlásit.

Bára
20.02.2017
0
Moje kamarádka si nejdřív z knihy přečte konec - já si knížku trochu očichám, kouknu se na její obálku.

Nejčtenější články

Newsletter #1 - Pětilístek a Diamant

Rádi bychom vás podpořili ve vaší snaze rozvíjet u žáků čtenářskou a matematickou...

23.05.2019

Newsletter #2 - Grafické organizéry

Dnes vám blíže představíme grafické organizéry (též jen organizéry). Proč grafické organizéry používat?...

21.06.2019

7 čtenářských technik, které stojí za to vyzkoušet – díl 1.

Hledáte tipy na čtenářské aktivity, které vám pomohou s rozvojem čtenářské gramotnosti? Máme pro...

07.08.2018